Грозданиада за вернисаж с осем 50-килограмови композиции
Грозданиада за вернисаж с осем 50-килограмови композиции / DarikNews

 

8 пластични композиции, всяка от които тежи по 50 кг, подреди в лятната градина на димитровградската библиотека и музей скулпторът Гроздан Грозев. Снощи той отбеляза сред приятелите и почитатели на изкуството своята 50-годишнина с откриване на първата му самостоятелна изложба вернисаж в Димитровград. Тя е част от програмата за 65-я рожден ден на града. Вернисажът стартира с водосвет, отслужен от протойерей Георги Тодев.

"Грозданиада" за вернисаж с осем 50килограмови композиции
netinfo

Гроздан Грозев бе представен от художника Владимир Запрянов, който го определи, като „археолог на духа”. Авторът на димитровградския герб- хералдикът Христо Танев, бе още по-категоричен: „Гроздан Грозев е особен случай. Учил съм се от него. Мои приятели го смятат за светец”.

Той е и сред ктиторите на манастира в Златна ливада, където също прави своя композиция. За вернисажа в лятната читалня сам купува и монтира специалните болтове, на които са разположени скулптурните работи, съобщи директорът Петко Каневски.

"Грозданиада" за вернисаж с осем 50килограмови композиции
netinfo

За личния юбилей и вернисажа Гроздан Грозев получи поздравления и подаръци снощи от кмета Иво Димов, председателя на общинския съвет Стефан Димитров, библиотеката, музея и читалище „Култура”, на което е председател. Уважиха го гости от Хасково, Стара Загора, Чирпан и др. Поетите Кръстю Кръстев и Петко Каневски му посветиха „Грозданиада”. Гроздан и адът на творчеството, поясни Кръстю Кръстев при представянето й, а Петко Каневски дари рожденикът с 25-годишна метакса и 25-годишно гръцко вино.

"Грозданиада" за вернисаж с осем 50килограмови композиции
netinfo

Мобилна изложба на открито с фотографии, които представят участието на Гроздан Грозев в различни експозиции зад граница и негови работи в областта на приложното изкуство, сред които и етикети за хранителни стоки, подредиха от историческия музей в лятната градина. С монтираното допълнително осветление там тя вече се превръща в една прекрасна изложбена зала на открито, каквато до този момент Димитровград нямаше, коментира директорът на библиотеката Петко Каневски.