Григор Димитров вече е в третия кръг на Аустрелиън Оупън!
Григор Димитров вече е в третия кръг на Аустрелиън Оупън! / Gulliver/GettyImages

Григор Димитров вече е в третия кръг на Аустрелиън Оупън! Корейското предизвикателство, поставено от талантливия Хьон Чунг се оказа много сложно, но българинът се справи с него и постигна победа в четири сета - 1:6, 6:4, 6:4, 6:4 за малко над 2 часа и половина игра.

Очаквайте подробности!

Ето как се разви двубоят:

Първи сет 1:6

Мачът започна с бърз гейм на 0 за Григор, а Чунг отговори с гейм на 15 и 1:1. Изненадващо, Димитров първи допусна пробив в мача при второто си подаване. Двойна грешка и още една топка в мрежата от ракетата на българина доведе до 30:30, след което Чунг си осигури брейкбол. При него Григор излезе към мрежата, но отличен минаващ по правата донесе пробива в полза на корееца.

Той бе затвърден доста комфортно, а проблемите в играта на Димитров продължиха. Серия от грешки осигуриха нови три шанса за пробив пред корееца. Григор ги спаси, но плитък удар в мрежата даде нов такъв на Чунг. При него Димитров направи поредната си непредизвикана грешка и след 18 минути игра 105-ият в света поведе с 4:1.

Чунг също започна да бърка и така Димитров си осигури първи шанс за пробив. Той бе набързо върнат с ас. Българинът си осигури и втори, но дългото разиграване завърши с негова грешка, а след нея Чунг взе гейма и се доближи само на един от спечелване на сета.

А той дойде още в следващия гейм с третия пробив в сервиса на Димитров. Поредицата от грешки продължи, при 15:40 15-ият в света спаси първия сетбол, но грешка при втория сложи край на кошмарния за него сет след само 26 минути.

Втори сет 6:4

За щастие Григор успя да се отърси от шока в първата част и започна втория сет позитивно, с внимателна игра и значително по-малко грешки. В същото време Чунг демонстрира нервност и така още в първия гейм българинът стигна до пробив, който след това бе затвърден с едва втория спечелен сервис гейм на хасковлията.

Кореецът можеше да допусне и втори пробив, след като двойна грешка направи резултата 30:40 в третия гейм. Чунг обаче спаси опасността и с два мощни сервиса взе първия си гейм в сета.

С първия си гейм на 0 от първия изобщо в гейм в мача Григор поведе с 3:1, но Чунг отвърна с уверен гейм на 0 на свой сервис.

Нивото в играта на Димитров продължи да се покачва и с нов гейм на 0 резултатът бе 4:2. Макар и трудно, Чунг взе следващото си подаване, а с нов комфортен гейм българинът се доближи максимално до успеха в сета.

Това не се случи на сервис на Чунг, но в десетия гейм вторият сетбол при 40:15 бе оползотворен и Димитров изравни резултата в мача.

Трети сет 6:4

Третият сет не започна добре за Димитров. Бърз гейм за Чунг бе последван от пробив в полза на корееца. За щастие той моментално бе върнат, след като българинът се върна към добрата игра от втория сет. С много агресия той стигна до 30:0 в подаването на съперника, а двойна грешка му осигури два шанса за пробив при 15:40. Чунг се спаси с мощен сервис, но Гришо си осигури нов, при който аут на Чунг значеше рибрейк.

Гейм на 30 изравни резултата за 2:2, а два бързи гейма за сервиращите значеха 3:3.

Важният пробив за Григор дойде в седмия гейм. Агресивната му игра затрудни Чунг, а страхотен форхенд ретур за 15:40 донесе два шанса за пробив. Още първия бе оползотворен и №15 в света поведе с 4:3.  Чунг даде всичко от себе си да върне пробива, но не успя и Димитров затвърди за 5:3. Следващият гейм предложи няколко страхотни разигравания, а ас на корееца сложи края му.

При 5:4 Григор сервираше за сета, а геймът започна с двойна грешка. След него обаче последваха три прекрасни разигравания, осигурили сетбола. Първият бе пропуснат, но ас при втория доведе до край на сета.

Четвърти сет

Преди старта на четвъртия сет Григор Димитров получи медицински таймаут, а причината бе проблеми с крака и най-вероятно появили се мазоли.

По-дългата пауза явно се отрази негативно на българина, който започна по-слабо сета. Чунг взе бързо първия гейм, а в последствие с чудесна игра си осигури шанс за пробив при 30:40. Григор спаси опасността, но в последствие трябваше да спасява още три такива преди все пак да спечели своя гейм.

След маратонския гейм кореецът набързо поведе с 2:1 след четири бързи точки на свой сервис. И Григор обаче взе леко четвъртия гейм, за да изравни за 2:2. Българинът явно бе решен да направи решителен пробив още в ранната фаза на сета и успя да го постигне в петия гейм, възползвайки се от първия си шанс при 15:40. Пробивът бе затвърден за 4:2, а два хубави сервира спасиха Чунг от нова опасност при 30:30 в следващия гейм.

Осмият такъв започна чудесно за Димитров, който имаше два геймбола при 40:15. При първия обаче топка на линията на Чунг му донесе успех, а двойна грешка на Гришо изравни резултата. Нова грешка даде шанс за пробив пред съперника, а смела игра на мрежата направи изравняването факт - 4:4.

Умна игра на българина в следващия гейм отново му осигури пробив аванс. Гришо вкарваше топката в полето на съперника, който се поддаде на напрежението, направи няколко грешки и допусна брейк.