Трифоновден, Голямо Асеново
Трифоновден, Голямо Асеново / Дарик радио, Хасково
За седма поредна година 64-годишният сега Господин Господинов бе избран за Цар на лозята в димитровградското с. Голямо Асеново. Типичния за днешния Трифоновден ритуал организират по традиция местното читалище „Съзнание”, кметството, община Димитровград, съветникът от местния парламент и арендатор в родното си село Митьо Вълчев.

Трифоновден, Голямо Асеново
Дарик радио, Хасково

Денят на Св. Трифон в с. Голямо Асеново по традиция започна с литургия, отслужена от отец Христо в местния храм "Св. Рождество Богородично". От църквата шествието премина през центъра на селото, а ритуалът по зарязване бе в двора на председателя на читалището Иван Стоянов.  

Трифоновден, Голямо Асеново
Дарик радио, Хасково

Царят на лозята Господин Господинов сподели, че прави вино вече близо половин век, а най-добро се получава от качествено грозде и приготвено с майсторлък, старание и внимание.

Трифоновден, Голямо Асеново
Дарик радио, Хасково

Здраве и берекет, добра и богата реколта си пожелаха Господин Господинов, кметът на с. Голямо Асеново Пенка Иванова, местният арендатор Митю Вълчев, отец Христо и събралите се за ритуала. Макар че според поверието, за да е богата реколтата от грозде, на Трифоновден времето трябва да е снежно и студено, коментира Митю Вълчев. Толкова е слънчево днес, че не с ямурлуците, а по потници трябваше да зарежем лозите, пошегува се царят им в селото Господин Господинов.

Трифоновден, Голямо Асеново
Дарик радио, Хасково

Празникът в Голямо Асеново продължи с песни на местния фолклорен състав, в съпровод на местния оркестър „Агрофермер”, наздравици и мъжко хоро, което също е традиционно за този ден там.