Хасково,Турция,бежанци
Хасково,Турция,бежанци / Областна администрация, Хасково
Република Турция изпълнява стриктно своя ангажимент пред Европейския съюз и не допуска бежански наплив към България и Европа. В момента на територията на Турция има около 3.5 млн. бежанци, 3 млн. от които от Сирия. Това съобщи днес в Хасково генералният консул в Генералното консулство на Р Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, който се срещна с областния управител Минко Ангелов. Това е първата среща на дипломата в региона. Той е назначен на поста в края на 2016 г.

Генералният консул информира, че до днешна дата Турция е дала за бежанците от Сирия, Ирак и други страни над 25 милиарда долара. „Този ангажимент за овладяване на хуманитарната криза с милионите бягащи от война хора, е непосилен и труден за турската страна, но ние стриктно го спазваме“, каза г-н Ергани.
След разговора двамата с Минко Ангелов се срещнаха с представители на Управителните съвети на търговско-промишлените палати на Хасково и Черкезкьой, Турция. Днес бе подписано официално първото споразумение между тези две палати за бъдещо сътрудничество в редица области.