До две седмици решават за спортните бази в Хасково
До две седмици решават за спортните бази в Хасково / netinfo

Три варианта за излизане от кризата със спортните бази в Хасково предложи депутатът от ГЕРБ на среща с представители на клубовете днес. Както Дарик съобщи след изтичането на анексите на договорите на спортните клубове с общината през март , повече от тях ще трябва да преустановят дейността си,  поради липса на средства за заплащане на ползването на базата. Първият вариант е промяна в собствеността на съоръженията от публична общинска в частна общинска собственост.

Според самия Димов обаче това би породило спекулации около последващо обявяване на спортните бази за продажба. Вторият вариант е промяна в закона за физическото възпитание и спорта, като в него се допълни, че общините имат право да се разпореждат не само с обектите публична общинска собственост, но и с тези които са частна. Такава промяна обаче би отнела 5-6 месеца в най-добрия случай, с това време клубовете не разполагат, каза Димов. Третият вариант е промяна в наредбата за управление на общинската собственост или гласуване на нова наредба, която касае само спортните съоръжения. Такава вече има гласувана от Общински съвет Варна.

Според сега действащите правила само клубове, които са ползвали 10 и повече години спортните бази няма да имат проблем с безвъзмездното им ползване за в бъдеще. Ако за обектите им обаче се появи втори кандидат, базата ще бъде разиграна на търг. Няма гаранция, че търгът ще бъде спечелен от клубът чиято цел е развитие на спорта, а не комерсиални интереси, възразиха обаче спортните деятели. . На 24 януари те за втори път ще се срещнат с Иво Димов, за да бъде решено окончателно кой от трите варианта да бъде предпочетен.