До две години септичните ями по левия димитровградски бряг на Марица изчезват
До две години септичните ями по левия димитровградски бряг на Марица изчезват / netinfo

До две години трябва да приключат рахебилитацията и доизграждането на канализационната мрежа на левия браг на река Марица в Димитровград. За изпълнител на проекта, финансиран с над 8 870 000 евро по порграма ИСПА, е избран немският консорциум Хайткамп, който изгражда и пречиствателната станция за отпадъчни води край Димитровград.

Днес отлаганият с години заради неуспешни процедури договор за строителство беше официално подписан. Предвидени са изграждане на над 34 километра и възстановаване на още 16 километра канализация, строителство на три помпени станции за отпадъчни води, почистване на 16 километра канали и доставка на автомобили, които ще бъдат използвани при поддръжката и експлоатацията на мрежата.

Проектът ще реши проблемите на димитровградските квартали Марийно, Черноконево, Вулкан и Изгрев. В част от тях канализацията е в изключително лошо състояние и се излива директно в река Марица, в други хората все още използват септични ями, коментира кметът на Димитровград  Димитър Хаджииванов.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира и проекта на Община Димитровград за подмяна на централния водопровод по булевард „Димитър Благоев”, съобщи след подписването на договора заместник-министър Димчо Михалевски. След като общината защити успешно проекта си по оперативните програми, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз, средставата ще бъдат възстановени в държавния бюджет.