Димитровградските съветници решават за паметник на Еню Вълчев
Димитровградските съветници решават за паметник на Еню Вълчев / Darik News, архив

Общинският съвет на Димитровград заседава днес. 26 са докладните, включени в проекта за дневен ред. Съветниците ще разгледат предложение за поставяне на бюст-паметник на Еню Вълчев в парка пред жп гарата. Вносител е кметът Иво Димов, който припомня спортните успехи на Еню Вълчев- „изтъкнат български състезател по борба, свободен стил: световен шампион през 1962 г., европейски от 1968 и 1969 г., бронзов медалист от олимпиадата през 1960 г., златен медалист от олимпийските игри през 1964 г. и сребърен от олимпийските игри в Мексико през 1968 г., основател и президент на клуб по борба в Димитровград.”

Трансформиране на социалния учебно-професионален център в Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост ще коментират още съветниците. В дневния ред фигурират също финансовите отчети на МБАЛ „Св. Екатерина” и „Общинска охрана”. Обявяване на конкурс за управите на „Общинска охрана” иска с докладна записка Тодор Ташев. В мотивите му е записано: „Вече няколко години „Общинска охрана” ЕООД се управлява от временно изпълняващ длъжността, като през това време се констатира, че управителят основно определя допълнително материално стимулиране по свое усмотрение на себе си и привилегировани лица от администрацията”.

Учениците от ПГ„Проф.д-р Асен Златаров” да не заплащат такса за издаване на удостоверение за настоящ адрес предлага председателят на комисията по образование Валентин Христов. Аргументите му са, че то им е необходимо, тъй като за практика в предприятие трябва да имат лична здравна книжка. Предвид обстоятелството, че учениците от професионалната гимназия само се обучават във въпросните предприятия и реално не получават парично възнаграждение, предлагам тази услуга да е безплатна за тях, мотивира се Валентин Христов.

 

14 000 лв. от бюджета на общината да бъдат отпуснати на НЧ „Звездица” за запазване на професионалния оркестър при ансамбъла, предлага председателят Стефан Димитров. Негова е и докладната за обособяване на места за паркиране за живущите на пл. „Стара Загора”. Той внася отново и върнатото от областния управител решение, с което съветници дадоха съгласие спортните клубове да получат по 1000 лв. за състезател, включен в национален отбор. Да бъде предоставено за безвъзмездно ползване помещение на дружеството на инвалидите в Димитровград за срок от 5 години, предлага още Стефан Димитров. Да бъде предоставено помещение на ПП „Национален фронт за спасение на България” предлага кметът на общината Иво Димов. Той е вносител и на докладната за предоставянето на общински имот за безвъзмездно ползване от НЧ „Марица 208” – с. Райново. Ще стартира ли процедура за отдаването под наем на басейна в гр. Меричлери, решават днес съветниците. Традиционно в дневния ред фигурира и докладна от постоянната комисия „Здравеопазване и социални дейности” за отпускане на еднократна финансова помощ на двама жители на общината със здравословни проблеми.