Димитровград се сдоби с площад Поезия
Димитровград се сдоби с площад Поезия / Darik News, архив

Вместо с площад „Д-р Желю Желев” на името на първия демократично избран президент на страната, Димитровград днес се сдоби с площад "Поезия". Дебатите по предложението пространството пред бившето кино „Дружба” да бъде с името на първия демократично избран президент на страната д-р Желев не минаха без анализ за мястото и ролята му в политическия живот на страната. Съветници от ляво и дясно в залата споделиха носталгични спомени за първия митинг на демокрацията в Димитровград, проведен на този площад. Снимка, запечатала присъствието там на д-р Желев подари на Юлиян Семерджиев Калина Монева с уточнението, че в кадър е и неговият баща. Тя подари на колегите си от БСП и автобиографичната книга на Желев с препоръката да я прочетат.

След изказване на почетния гражданин- поета Кръстьо Кръстев, за който съветниците гласуваха да получи думата и по предложение на група интелектуалци, внесено от председателя на комисията по култура Христо Цветков, 21 общинари предпочетоха пространството пред бившето кино „Дружба” да получи името „Поезия”.

24 бяха докладните записки в дневния ред на днешната сесия. Без дебати бяха приети и няколко стратегически документа: годишен план за развитие на социалните услуги през 2016 г., програма за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи за 2015 г., план за действие за 2015 г. в изпълнение на Закона за младежта, Националната стратегия за младежта (2010-2020) и Общинска стратегия за развитие на младежта (2013-2017) и зони за въздействие по проекта за интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Димитровград.