Димитровград получи 3 300 000 лв. за Водния цикъл. Не стигат за завършването му
Димитровград получи 3 300 000 лв. за Водния цикъл. Не стигат за завършването му / DarikNews

3 300 000 лв. получи община Димитровград от държавата за вече изпълнени дейности по т. нар. Воден цикъл, който е завършен на 70 процента. Преди дни финансовото министерство осигури над 166 млн. лева за общините, бенефициенти по оперативна програма "Околна среда" за разплащане на проектите, стартирали преди Брюксел да спре парите по нея.

Средствата вече са преведени на общината и предстои да ги преведем на изпълнителите, информира кметът Иво Димов. Те обаче, са крайно недостатъчни. Те са глътка въздух за фирмите, но не решават проблема на общините, тъй като сумата няма да покрие дори вече свършеното по реконструкцията и доизграждането на канализационната и водопроводна мрежа в Димитровград, което възлиза на над 5,5 млн. лв., коментира той. На практика преведените за момента средства не дават възможност работата по водния цикъл да продължи, посочи той. Остава една отсечка от около 400 метра през кръговото на „Тракия” до ул. „Петлешков”, както и довършителни дейности в участъците, по които са положени нов водопровод и канализация, припомни димитровградският кмет.

Димитровград получи 3 300 000 лв за Водния цикъл Не стигат за завършването му
netinfo

За четвъртък той е насрочил среща с изпълнителите, на която да бъдат обсъдени възможностите за завършване на проекта със собствен ресурс. Близо 13 млн. лв. е стойността на т. нар. Воден проект в Димитровград. За да спрат наводненията по бул. Христо Ботев при всеки по-силен дъжд от общината в началото на тази седмица предприеха спешно свързване на недовършената канализация по отсечка на ул. Оборище. Решението за това бе взето на извънредна среща с изпълнителите, която кметът инициира след последните наводнения на 1 август. От фирмата осигуриха още около 100 000 лв., поръчаха тръбите и в момента те се полагат. Предполагам, че до края на тази седмица ще приключат работа и ще бъде пуснато движението по бул. „Христо Ботев”, посочи Иво Димов.

 

Към момента реално общината е получила 5 156 150, 46 лв., като администрацията е представила още 5 междинни искания за възстановяване на средства.