Български превозвачи блокираха турската граница
Български превозвачи блокираха турската граница / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Над 100 български тира блокираха тази сутрин границата между България и Турция. Границата е затворена. По непотвърдена информация се пропускат само леки автомобили. Има слухове, че и на самия ганичен пункт е паркиран напречно ТИР. Причината за блокадата са проблемите, създавани на българските превозвачи от турска страна.

Протестиращите настояват, за равнопоставеност между българските и турските превозвачи. Според тях Турция използва незаконни мерки, в нарушение на множество международни разпоредби, срещу българските товарни превозвачи. Това заяви пред Дарик Илиян Филипов, който е сред организаторите на блокадата. По думите му тя ще бъде безсрочна и няма да бъде свалена, докато не се вземе решение.

Филипов заяви, че от тези мерки на турската страна са потърпевши 400 български фирми, занимаващи се с товарни превози. Тези фирми са пред фалит и без работа ще останат близо 9000 души, които са заети в тях.

Протестиращите очакват среща със зам.-министърът на транспорта Албена Лазарова. Блокадата на българо-турската граница съвпада с предстоящото през деня посещение на служебния премиер Марин Райков по повод откриването на жп линията Свиленград-турска граница. Служебния премиер ще е на границата за откриването на линията в 13.00 часа.