България и Бразилия с едно национално ястие - боб
България и Бразилия с едно национално ястие - боб / netinfo

Между България и Бразилия, освен добрите отношения, има и една специална връзка - и двата народа в традиционната си кухня обичат да се хранят с боб. Това заяви днес в областната администрация извънредният и пълномощен посланик на Бразилия у нас Уошингтон Луис Перейра-де-Соуза, който официално връчи на областния управител Ирена Узунова дарението от 3 тона боб за пострадалите при наводнението райони. Помощта ще бъде предоставена на кметовете на Харманли, Свиленград и Любимец, чието население пострада от наводнението на 6-и февруари.

Между България и Бразилия вече има връзка и на обща кръв, и на емоция, заяви каза областният управител Ирена Узунова. Тя подари на посланика луксозно издание „1000 причини да се гордея, че съм българин", а той на свой ред отвърна на жеста с портрет на бразилския президент Дилма Русеф и книга с готварски рецепти на български, събрани от съпругата му.

Бразилия връчва второ дарение за преодоляване на кризата след бедствието от 6-и февруари. Първата помощ от 50 000 долара бе две седмици след наводнението. По волята на дарителя 50 хиляди лева от тях бяха изразходвани за незабавно закупуване на храни, дрехи и консумативи от първа необходимост, а с 21 765 лв. бе закупено домакинско обзавеждане за пострадалите.

От областната управа официалните гости и областният управител на отпътуваха към село Бисер, за да се запознаят с хода на възстановителните работи там.