Минерални бани
Минерални бани / Община Минерални бани
Иван Йорданов и Христиана Добрева от танцов клуб „Иглика” в Минерални бани спечелиха надиграването за Мис и Мистър на фестивала „С хоро на гроздобер“. Третото му издание започна вчера в курорта и продължава днес със семинар по разучаване на две български хора.

Фестивалът, който няма конкурсен характер, събира все повече и повече групи за любителски народни танци от цялата страна, отчитат организаторите. Пръв на сцената му се представи 5-годишният Дани, който даде начало на празника. Танци от различните фолклорни области на страната показаха участниците. Сред най-аплодираните бяха сравнително скоро създадената танцова формация „Бодрост” от димитровградското село Бодрово, изпълнители от Стара Загора, Кърджали, Крумовград, Хасково, Девин, Първомай и др.

Фестивалът е част от Празника на минералната вода, здравето и красотата в Минерални бани.  Възстановката на ритуала „Мачкане на грозде в древнотракийски шарапани” бе показана вчера край с. Горно Брястово. Там е най-голямата концентрация на шарапани в Източните Родопи. Според преданието, гроздето трябвало да се мачка от босоноги девици, придружаващи Бога на виното Сабазий.