Празник, Минерални бани
Празник, Минерални бани / Дарик радио, Хасково
Бог Сабазий разля менче с червено вино в лозята край село Сусам, за да бъде земята все така плодородна. С възстановката на този древен тракийски ритуал на гроздобер започнаха тридневните Празници на минералната вода, здравето и красотата в курорта Минерални бани.

Богът на виното и момичетата от неговата свита влязоха в лозовия масив, за да откъснат първите салкъми грозде. Преди това те тръгнаха с конски впряг от центъра на селото, където местни производители бяха изложили своите продукти.

От няколко години обединихме Празника на минералната вода, здравето и красотата със станалия традиция от 3 години фолклорен фестивал "С хоро на гроздобер", каза кметът на общината Мюмюн Искендер. С всяка следваща година той става все по-пъстър и весел, като програмата се обогатява, добави той.

В курортното селище за празника пристигнаха 150 кемперисти от различни градове на България и Турция, както и много гости от страната и чужбина.

Вечерта на лятната сцена в националния курорт се качиха Росица Пейчева и нейната танцова формация „Етноритъм”. Празникът на открито продължи с оркестър „Фолк палитра” и виртуоза на кларинета Петър Войников и завърши с празнична заря.

Днес празничната програма продължава от 10 часа с пресъздаване на древния ритуал „Тракийски гроздобер” в местността „Шарапаните” над село Горно Брястово.

В 14 часа с дефиле на участниците ще започне и Фолклорният фестивал „С хоро на гроздобер”, в който участват клубове за народни танци от цялата страна. Фестивалната програма стартира от 14,30 часа, а около 18,30 ч. ще бъде станалото вече традиционно надиграване за титлата Мис и Мистър Фестивал. В 19 часа ще бъдат връчени специални награди и грамоти, след което празничната фиеста ще продължи с оркестър „Топлика” с ръководител Атанас Бойчев.

Фолклорният фестивал „С хоро на гроздобер” ще приключи в неделя със семинар- разучаване на две хора от 11 ч., информират организаторите му от Фолклорен клуб „Славяни” и община Минерални бани.