Без споразумение приключиха партийните опити за разпределение на местата в ОИК
Без споразумение приключиха партийните опити за разпределение на местата в ОИК / netinfo
Без споразумение приключиха опитите на парламентарните партии и коалиции да договорят разпределението на квотите в хасковската общинска избирателна комисия. Предвиденият за днес трети кръг консултации не се състоя, тъй като БСП и ДПС не постигнаха съгласие за едно от членските места в комисията, което си оспорват.

До междупартийния спор се стигна след като ДПС обжалва договорения първоначално състав на Общинската избирателна комисия в Хасково.

Споразумението предвиждаше тя да бъде 11-членна. Партийните лидери се споразумяха председател на комисията да бъде представител на „Коалиция за България”. Общинската изибирателна комисия да има двама заместник-председатели, съответно от ДПС и ОДС, а секретарят на комисията де бъде излъчен от НДСВ, предвиждаше първодачалното споразумение.

„Коалиция за България” да има и трима членове в хасковската общинска избирателна комисия, НДСВ, Атака, ДСБ и БНС да имат по един член в ОИК, договориха също на първата си среща пълномощниците на парламентарните формации.

Въпреки че общинското ръководство на ДПС е било официално информирано, на първите консултации представител на движението не присъства.

В резултат на последвалия протест от ДПС пълномощниците на парламентарно представените партии и коалициипроведоха втори кръг преговори за разпределение на квотите. ДПС поиска освен заместник-председател да получи и едно от предвидените за „Коалиция за България” 3 членски места. Социалистите обаче не отстъпиха. Споразумение двете формации не са постигнали и в периода от миналите консултации до днес.

На последните преговори се явиха и двама пълномощници на СДС, представители на двете спорещи за представителност партийни ръководства. Кой от тях е легитимен трябва да се произнесе ЦИКМИ.

Съставът на общинската избирателна комисия в Хасково ще бъде определен служебно от кмета Георги Иванов.