Банкерка на съд за 23 500 лв. от сметкитe на майка и син
Банкерка на съд за 23 500 лв. от сметкитe на майка и син / Дарик радио-Хасково

За присвояване в особено големи размери е обвинена Мария Карабонева. Днес по делото заседава Димитровградският районен съд. Според прокуратурата, като заместник-началник на банков клон в града, тя е източила общо 23 508,20 лв. от сметките на съседката си Радка Михайлова и синът й Йордан. В обвинителния акт е записано, че за от 2009 г. до 2013 г. е източила от съседката си 16 849, 43 лв., от тях 7 000 евро и 6 658, 77 лв. от влоговете на Йордан Михайлов, който е с ТЕЛК. Парите били прехвърляни главно по влогове на съпруга на Карабонева и двете им дъщери.
Историята се разбрала, когато се задействали служители от вътрешна сигурност на частната финансова институция. Проверяващите забелязали, че на майката и на сина са разкрити 24 банкови сметки. Разгледали записи от охранителните камери, от които се виждало как преди началото на работното време сутрин и след приключването му, Мария оперирала с чуждите сметки. Предприет бил тематичен вътрешен одит, след който материалите били предадени от финансово-кредитното ведомство на прокуратурата и икономическа полиция.


По делото е установено, че подписи на пострадалите са фалшифицирани, потвърдено и от приетата графологична експертиза.  От 10 разпитани свидетели, показания дадоха 7 служителки на банката, сред които и управлявалата в този период банковия клон Бойка Иванова.

 

Пострадалата от измамата Радка Михайлова разказа: „С Карабонева сме съседи от 40 г. Имах й пълно доверие. Бяхме приятели и не мога да отрека, че са ми помагали, за което съм благодарна.” Тя и 48-годишният й син били убедени, че парите им са в сигурни ръце.

„От 1983 г. получавам пенсия, която ми върви на влог. Когато през 2013 г. ме извикаха в банката след вътрешното разследване там ,се оказа, че имам само 92 лева., обясни Йордан. И разказа, че откакто Карабонева обслужвала сметката му получавал само хвърчащи бележки, вместо официални извлечения. Листовете бяха приети от съда, като доказателства по делото и бе разпоредена допълнителна графологическа експертиза.


Председателят на 3-членния състав Петър Петров се произнесе, че от централния офис на банката трябва да представят в 14-дневен срок всички писмени доказателства по случая. В справката следва да фигурират жалби, сигнали, извършените проверки и доклади по тях, писмените обяснения на подсъдимата и информация за извършилите вътрешния одит, чиито фактически твърдения констатират нарушенията на Карабонева. При неизпълнение, ще последват санкции, категоричен бе съдия Петров.