200 заведения, сервиращи по 200 порции на ден ще бъдат подложени на одит
200 заведения, сервиращи по 200 порции на ден ще бъдат подложени на одит / netinfo
200 заведения за хранене в Хасково и региона ще бъдат подложени на одит. Писмена информация за това ще получат всички заведения, които сервират по 200 порции на ден.

Проверката, която ще проследи освен моментното състояние на обектите, но и документация от предишни периоди е във връзка с въвеждането на Системата за безопасност на храните, уточни днес Д-р Венета Лесова- началник отдел „Контрол на хранителните обекти”. Проверките ще започват от 10 август от две комисии и се очаква да приключат най- късно до 15 декември.

Акцент в проверките на здравните инспектори през летния сезон продължават да бъдат на базата на риска и с цел осигуряване безопасността на потребителите. Ще се следят високи температури, липса на хадилен транспорт, недостатъчен контрол върху хладилната верига.

Освен визуално отчитане на темепратурите на съхранение на храните се прави и микробиологичен мониторингна хранителни продукти, подчерта Д-р Лесова.

Задължение на самите производители ще бъде да изследват своята продукция. Досега се разчиташе изцяло на пробите които РИОКОЗ взема. Сега производителите сами ще търсят лаборатории и ще се отчитат пред инспекцията.