190 фирми от Хасковско пред запор на сметки заради неплатен корпоративен данък
190 фирми от Хасковско пред запор на сметки заради неплатен корпоративен данък / netinfo

Банковите сметки на 190 фирми от Хасково и областта, които не са внесли в срок корпоративен данък, могат да бъдат запорирани, ако до седмица дружествата не платят дълга си или не представят обезпечение. Става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март корпоративен данък от дружества, регистрирани в офиса на НАП в Хасково. Всяка от фирмите дължи към бюджета над 3 000 лв.

Преди обаче да започне принудително изпълнение, от НАП осъществяват контакт с представител на дружеството по телефона и разясняват на длъжника възможностите за плащане и рисковете от неизпълнение на задълженията, включително възможността фирмено имущество да бъде изнесено на публична продан.

От офиса на НАП в Хасково напомнят, че законът допуска по изключение и плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в приходната администрация, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки ангажимент заедно със старите, да покрива и всички нововъзникващи задължения към бюджета.

НАП предлага електронна справка за задължения на сайта си, като за целта е необходим електронен подпис или безплатният персонален идентификационен код (ПИК).