/ netinfo
Журналистът Румен Стоичков ще посети Габрово. Гостуването е свързано с представянето на последната му книга - „Сърце на длан”. Домакин на срещата-разговор е Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”. 
 

Румен Стоичков
netinfo


Тя ще се осъществи на 23 октомври в залата за срещи и събития на библиотеката, от 17.30 часа.

Румен Стоичков е роден в София. Завършва специалност „Българска филология” в Софийския университет. Като журналист в БНР има над 2000 репортажи, интервюта и анкети.

Дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт” - над 1200 предавания от 1995 г. досега.  
Предаването е свързано с неговия глас за поколения българи. Носител е на много награди, сред които Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена“ (2005 г.) – за репортаж от психиатричната болница в с. Пастра, община Рила; Годишната награда на СБЖ в раздел „Радиожурналистика“ (2007) - за репортерско разследване, показващо недомислиците и униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа; „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“; грамота от Петите медийни награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“ (2016) и други.

Търсят се доброволци за инициативата „Изплети топлина“

От 2008 г. е главен редактор на детското списание „Аз съм българче“. Член е на Съюза на българските журналисти. Автор на стотици публикации във вестници и списания, част от които са поместени в неговите книги „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“ и „Сърце на длан”.

Книгите съдържат репортажи,есета и интервюта за пътуванията на Румен Стоичков из България – из малките провинциални градчета и села, повечето обезлюдени, с рухващи църкви, с домове за възрастни хора, сиропиталища и т.н. 

Желанието му е да предизвика обществена дискусия по проблемите на тези региони и техните хора. Стоичков е влюбен в България, в нейните забележителности, в красотата на неизвестните местенца и иска да ги покаже на света.

И четирите му книги „обикалят” из цялата българска земя. Единствено засега в последната - „Сърце на длан” са включени и 11 интервюта с известни българи, които той е провеждал в предаването „Нощен хоризонт”.