Започва световното по ски ориентиране
Започва световното по ски ориентиране / Дарик Габрово

От днес в местността Узана край Габрово започва ІІ кръг от Световната купа по ски ориентиране, който ще продължи до 7 февруари. Участие са заявили близо 100 ориентировачи от 11 държави, сред които Финландия, Италия, Казахстан, Норвегия, Русия, Сърбия, Швеция, Швейцария, Украйна, САЩ и България. Сред тях са и някои от най-добрите състезатели в света в тази разновидност на ориентирането, като победителят в надпреварата за Световната купа през миналата година Петер Арнесон от Швеция, световната шампионка на средна дистанция от Световното първенство в Япония`2009 - Татяна Власова от Русия, световната вицешампионка на спринт и средна дистанция, и бронзова медалистка от дългата - Хелене Сьодерлунд от Швеция, първенецът на планетата на дълга дистанция Андрей Ламовот Русия, който води в класирането след първия кръг и др.
  
Световната купа по ски ориентиране се провежда в четири кръга, като първият от тях се състоя от 5 до 18 януари в Санкт Петербург, Русия. Домакин на втория ще бъде Габрово, а трети и четвърти ще се проведат съответно в Румъния от 10 до 14 февруари и в Швеция от 13 до 17 март.
  
Паралелно със Световната купа, от 1 до 7 февруари, на Узана ще бъдат организирани и открити състезания за „Купа Узана". Участниците в тях ще бягат по същите маршрути, като дългата дистанция ще бъде съкратена. От 4 до 7 февруари, ще се проведе и откритото държавното първенство по ски ориентиране. В тези прояви вече са заявили участие и няколко младежки национални отбора от европейски държави.