Започва Национална екоинициатива LZ 10 GCG на Узана
Започва Национална екоинициатива LZ 10 GCG на Узана / netinfo

 

Небето над Узана днес ще се превърне в поле за демонстрации на радиоуправляеми автомодели, самолети и хеликоптери, разработка на габровските моделисти. Любителите на екстремните преживявания ще могат да полетят с тандемен парапланер от връх Исполин, да изкачат катерачна стена или да участват в радиоекспедиция. За всички желаещи е предвидено изкачване на връх Исполин - пеша или с велосипед, катерене по катерачна стена и спускане с „тролей", както и лагерен огън до Посетителски информационен център „Узана". Предлагат се и възможности за пешеходен преход по екопътека Узана.

Всичко това е част от Националната екоинициатива LZ 10 GCG, която ще се проведе от днес до 26 септември в местността Узана. Дейността се осъществява във връзка с Европейската седмица на мобилността, в която България се включва за осми път. Инициативата се организира за втора поредна година от Община Габрово със съдействието на колоездачен клуб „Исполин", Българската федерация на радиолюбителите и Сдружение за устойчив туризъм „Узана", съобщават от местната администрация.

Името  LZ 10 GCG се използва за определен период от време и само за определено място. LZ е международно определен код за авиационни и радиолюбителски комуникации в България, 10 е годината на провеждане, G е географски, С е център и G - Габрово.

Идеята е всяка година да има различни тематични акценти, като това сега са радиолюбителските спортове. Ще бъде организирано състезание, радиоекспедиция и турнир по радио засичане. Радиоекспедициите се излъчват от защитени територии, имат уникално име и се определят от комисията за регулиране на съобщенията", каза кметът на Габрово Николай Сираков.

В рамките на Националната екоинициатива ще бъде и официалното откриване на единствения високопланински велопарк за техническо каране на велосипеди. Той се изгражда по проект „Опазване на биоразнообразието в местността Узана, чрез устойчиво управление на територията". Ще бъде проведено и второто издание на велорали „Узана". Предвидени са две тарсета от 48 и 53 километра, преминаващи по горски пътища и пътеки.

Ще бъде осъществен и младежки лагер „Знам и мога", организиран от сдружение „Мечти" и „Отбори България". В рамките на инициативата ще се състои състезание за родители и деца, както и фотоконкурс.