Възстановяват дървесни видове в Природен парк Българка
Възстановяват дървесни видове в Природен парк Българка / Дарик Габрово

 

11 вида природни местообитания, край реки и влажни зони ще бъдат възстановени в Природен парк "Българка". Тази акция е част от проект, иницииран от Международната природозащитна организация WWF и Изпълнителната агенция по горите.

В проекта ще бъдат включени още българските паркове - Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир, Русенски Лом, Сините камъни, Странджа и Шуменско плато. Всички те са част от европейската екологична мрежа Натура 2000, стопанисвани от Изпълнителната агенция по горите и са най-посещаваните защитени места в страната.

Ще бъдат предварително проучени кои са най-подходящите терени за възстановяване, както и подбрани най-добрите техники. Поставени ще бъдат над 320 хиляди фиданки и резници на ясен, дъб, бук, клек, тис, черна елша и други. Създаден ще бъде маточник за местни тополови видове, както и възстановени 13 характерни растителни вида, като бяла и жълта водна лилия, рилска иглика и ревен.

Проектът включва премахване на чужди растителни видове със засаждането на местни. Ще бъде изградена туристическса инфраструктура с мостове и туристически кътове, както и ограничен достъпът на автомобили.

Обучени ще бъдат над 150 недържавни горски собственици и стопани, изработени информационни табла, както и ще тръгне пътуваща изложба.