Виолета Христова от Чирпан- първа в конкурса за поезия Мара Белчева
Виолета Христова от Чирпан- първа в конкурса за поезия Мара Белчева / netinfo

Виолета Христова от Чирпан е носителката на първата награда от националния литературен конкурс на името на Мара Белчева. Той бе обявен по повод 140 – годишнината от рождението на севлиевската поетеса. На официална церемония вчера председателят на деветчленното жури Найден Вълчев обяви резултатите. Втората награда получи Илиана Илиева от Враца, а третата Димитрина Равалиева от Карнобат.

Победителката получи от Общината парична награда в размер на 500 лв., спечелилата второто място - 300 лв., а третата 100 лв. Бизнессдружение „Севлиево 21 век” връчи две награди – за поетеса от Севлиево наградата от 400 лв. бе присъдена на Христина Борисова, а за поетеса от страната на Светла Дамяновска от Мездра. Наградата на в-к „Росица” в размер на 200 лв. за млада поетеса получи севлиевката Росица Петкова.

Преди да бъдат връчени наградите на авторите, в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ беше открита изложба „Сама във вечерний път вървя“, чийто автор е Румяна Пашалийска – директор на къщата-музей „Петко и Пенчо Славейкови“. Поднесени бяха и цветя на паметната плоча на Мара Белчева.

Тържествата по повод 140-годишнината от рождението на Мара Белчева са организирани от Община Севлиево и Бизнессдружение „Севлиево 21 век”, със съдействието на Съюза на българските писатели, Националния литературен музей и къщата-музей „Петко и Пенчо Славейкови“.

Към националния литературен конкурс бе проявен голям интерес. Участието си в него заявиха 175 поетеси от цялата страна. По интернет са изпратили стихове за конкурса и българки, живеещи в различни краища на света – ЮАР, САЩ, Германия, Швейцария, Италия. В поетичната надпревара участваха и шест севлиевски авторки.