валежи
валежи

Валежи и гръмотевични бури се очакват в региона на 31 май. Има условия за интензивни градушки. Очаквани количества между 20 и 35 л/кв.м., локално до 60 л/кв.м.

Юни започва с гръмотевични бури

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е малко по-ниско от средното за май. Въздушната маса над страната ще е силно неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Ще има и градушки. През нощта, по студения атмосферен фронт, в западната половина от страната, а през деня - в Централна България има условия за интензивни валежи. Ще духа до умерен северозападен, в Източна България - североизточен вятър.

Градушка удари Трявна, дърво падна върху микробус

В Западна България ще проникне хладен въздух и температурите ще се понижат, докато в Източна България, където ще има и слънчеви часове температурите ще са по-високи.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 19° и 24°, на места в Източна България - до 26°-27°. През нощта срещу събота гръмотевични бури все ще има в Централна България.

Хлад и жега ще се редуват през юни

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Ще духа силен югозападен вятър, който по-късно през деня в ниските части ще се ориентира от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 9°.