Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.
Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна. / „Когато миналото беше настояще“
Изложбата „Когато миналото беше настояще“ на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство–Трявна се открива днес, 14 май, от 15:00 часа пред Дечкова къща..

В нея са представени 10 постера с 20 архивни снимки, които показват емблематични места от стара Трявна и такива, които са емоционално обвързани със социалния живот на жителите на града. Хронологическият обхват на мобилната експозиция е краят на XIX - средата на XX век. Фотосите са част от фонда на Специализиран музей – Трявна, Държавен архив – Габрово, както и от лични колекции на фотографите Стефан Чалъков и Александра Иванова.

Изложбата е реализирана по проект към Национален фонд „Култура“ на Министерство на културата. Партньори по проекта са: Регионален исторически музей – Габрово, Регионален исторически музей – Велико Търново, ЕМО „Етър“, Национален музей на образованието, Регионален исторически музей – Русе и др.

Тематико-приложни ателиета в Регионален исторически музей-Габрово

Към мобилната изложба ще бъде представен и пътеводителят „На разходка из възрожденска Трявна“ с информация за града, за възрожденските паметници на културата, както и сведения за паметници или барелефи, свързани с исторически събития и личности.

РИМ-Габрово и Дечкова къща предизвикват интереса на посетителите на голямо туристическо изложение в столицата

Като акцент в това вълнуващо пътуване в миналото, двете културни институции са подготвили специална изненада. Пред гостите на откриването ще бъде направена демонстрация по поставяне на тревненски и габровски накит за главасокай, от фондовете на двата музея.

Сокай
ЕМО ЕТЪР