/ РИМ-Габрово

От 18 до 28 февруари Регионален исторически музей - Габрово ще предложи на учениците  възможност за участие в две тематико-приложни ателиета: „По стъпките на Левски“ и „Мартенски преплитанки“.

Заниманията ще се провеждат в сградата на музея на ул. „Николаевска“ № 10. Теоретичният материал и приложните дейности са съобразени с възрастовите особености и умения на участниците. 

Ателието „По стъпките на Левски“ е посветено на 146 години от обесването на Апостола на свободата и ще запознае учениците с живота и дело му в българските земи и габровския край. Задачата им ще е да подредят снимки и цитати в информационно табло.

Шипка въздейства изключително емоционално върху нас – българите

В ателието „Мартенски преплитанки“ ще припомним легендите за появата на мартениците, традициите, свързани с празника, символиката на цветовете и особеностите в различните краища на България.

Всеки ще има възможност да прояви сръчност и творчество в преплитането на червената и бялата прежда и в изработването на свой оригинален модел мартеница. В ателиетата могат да участват и деца от подготвителните групи на детските градини, като материалът ще бъде адаптиран към базисните им познания по темите.

За провеждане на ателиетата е необходимо предварително записване на тел. 066/ 809-767. Посетителски билет - 2 лв. Материалите се осигуряват от музея.