Управителят на “Енерго-ПРО” Стефан Абаджиев участва в заседание на кризисния щаб
Управителят на “Енерго-ПРО” Стефан Абаджиев участва в заседание на кризисния щаб / 100 вести

Управителят на “Енерго-ПРО” Стефан Абаджиев участва в заседание на кризисния щаб в Габрово, пише вестник "100 вести" във водищата си статия днес. „Никой не е в състояние да отговори кога ще бъде възстановено електрозахранването в засегнатите от бедствието селища - отговори вчера на „100 вести“ специалист, ангажиран в процеса.

"Работи се усилено, всички сме заинтересовани това да стане по-бързо, но въпросът „кога“ си остава...“ „Петнайсет екипа от други райони в Северна България са пренасочени към Габровско“, допълни снощи Елена Добрева, пресаташе на електроразпределителното дружество.

Вече четвърти ден в община Габрово е обявено бедствено положение. Според едни причините са обективни – ранопадналият мокър сняг, който почти две денонощия не спря да вали, според други - Общината не си е свършила работата относно зимната подготовка. Доста по-остри са коментарите на габровци, които търпят неудобствата от липсата на ток, непочистени улици и липса на питейна вода по водопроводите, защото от ВиК предупреждават, че водата в язовир „Христо Смирненски“ е замътена и не може добре да се пречисти. Доколко основателно е недоволството на габровци и обвиненията към Общината, коментира за „100 вести“ зам.-кметът инж. Климент Кунев.

"Само искам да припомня, че през почивните дни валя повече от 40 часа интензивен сняг. За тези, които не знаят, искам да съобщя, че падналият 1 куб. м сняг в нашия град се равнява на 200 л вода. И ако температурите бяха такива, че това количество беше дъжд, според мен щяхме да имаме много по-сериозен проблем. Снегът беше много тежък, защото температурите през тези дни бяха между 0 и 1-2 градуса. Само този, който не е хващал гребло, за да установи колко трудно този сняг се премества, може да твърди, че ситуацията е можело да бъде по-розова".

След десетмесечно прекъсване започна монтирането на новите спиркозаслони в Габрово. Крайният срок за поставянето им е 5 декември 2014 година, става ясно от отговор на кмета Таня Христова на питане на общинския съветник Лена Енева.

Договорът с фирма „Табак Маркет“ е сключен на 7 май 2013 година, припомни кметът Таня Христова. Той е за 10 години и наемателят ще плаща по 400 лв. на месец за определените от Общината терени за поставяне на павилиони и спиркозаслони. Според договора наемателят трябва в срок от 120 календарни дни да постави 25 броя навеси към заслони на места с предвидени за поставяне павилиони, на още 10 навеси към спирки на места, на които няма да се поставят павилиони.