/ Унгарски културен институт
Възможностите за организиране на съвместни събития на териториите на Унгарския културен институт и ЕМО „Етър” бяха обсъдени на работна среща с участието на представители на ръководствата на двете институции.

РСО „Централна Стара планина” осигури българското участие в голямото изложение Homo Faber, проведено във Венеция

В разговора се включиха г-жа Дьорди Димитров - директор на Унгарския културен институт, доц. д-р Светла Димитрова – директор на ЕМО „Етър” и г-н Светлозар Тодоров – координатор работа с публики в ЕМО „Етър”.

През 2019 година в музея на открито край Габрово предстои да бъде организирана изложба, която да представя унгарски творци. Интерес за унгарската страна представлява и Международният панаир на традиционните занаяти.

Ще бъде работено за привличане на унгарци за участие в Майсторската надпревара, която през 2019-та е по грънчарство. В Къщата на традициите в Унгария вече е получена информация за това голямо събитие.

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара през 2019 г. (СНИМКИ)

Много добра основа за ползотворни контакти между двете институции дава Споразумението за сътрудничество в областта на културата между Министерство на културата на Република България и Министерство на човешките ресурси на Унгария.

Документът се отнася за периода 2018-2020 година и в него е залегнал обмен на изследователи и общо представяне на фолклорна изложба между ЕМО „Етър” и Музея на открито в Сентендре.