/ Община Габрово
Два филма ще предложи на любителите на стойностното кино зала "Възраждане" през уикенда. Те са част от фестивала за полско кино "Кинотека", който гостува от 20 до 24 ноември в Габрово.
 
Петъчна кино вечер - „Кръвта на бога“ в зала „Възраждане“

Днес в зала „Възраждане“, 18:00 часа - „Още един ден живот“ - реж. Раул де ла Фуенте и Дамян Ненов (2018, 85’)
, цветен, пълнометражен, анимационен, с български субтитри.

Участват: Марчин Дорочински, Аркадиуш Якубик, Томаш Борковски, Олга Болондж, Рафал Фудалей, Павел Пачесни, Якуб Камиенски, с гласа на Кери Шейл като Ришард Капушчински

Община Габрово

Награди: Европейски филмови награди ’18 - Награда за европейски анимационен пълнометражен филм; Сан Себастиан ’18 - Награда на публиката. Изпълнена с напрежение история на тримесечното пътуване на изтъкнатия репортер Ришард Капушчински в обхванатата от война и хаос Ангола, където фронтовата линия се променя като в калейдоскоп.

Тук се осъществява деколонизация след португалската революция на карамфилите и в навечерието на независимостта на държавата избухва кървава гражданска война. Тук за пореден път авторът става свидетел на антихуманната същност на войната и изпитва чувство на безпомощност, каквото досега не е познавал. Ангола ще го промени завинаги. Той е репортер, когато напуска Полша, но се завръща писател.

Филмовият фестивал Кинотека отново в Габрово (ПРОГРАМА)

В основата на пълнометражния анимационен филм с документални елементи е книгата на Р. Капушчински „Още един ден живот“. Ришард Капушчински, авторът на „Императорът“ е един от най-уважаваните репортери в света, бил e свидетел на много въоръжени катаклизми, няколко пъти избягва екзекуция.

На въпроса какво прави, той отговарял: „Аз съм преводач на култури“. Книгите му, признати в цял свят, са преведени на над 30 езика. Капушчински издига репортажа до ранга на изкуство. Салман Рушди казва, че „един Капушчински струва хиляда хленчещи и измислящи драскачи“. Работил е в Полската телеграфна агенция като постоянен чуждестранен кореспондент в Африка, Латинска Америка и Азия.
 
24 ноември, зала „Възраждане“, 18:00 часа „303 ескадрила” - реж. Денис Делич (2018, 95’), с български субтитри. По случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война

Габровският театър предлага постановка на „Шекспировия Глоуб Тиътър“ в Лондон (СНИМКИ)

Участват: Пьотр Адамчик, Мачей Закошчелни, Джон Кей Стийл, Кърк Баркър, Ян Вечорковски. Награди: 2018 - Гдиня (Национален филмов фестивал „Непокорни, несломими, прокълнати”) - „Врата към свободата”; Чикаго (Фестивал на полския филм в Америка) – награда на публиката.

Филмът разказва истинската история на полските въздушни асове и е вдъхновен от бестселъра на Аркади Фидлер със същото заглавие. Като част от Кралските въздушни сили на Великобритания (RAF) те представляват елитно формирование - 303 ескадрила, която няма равна на себе си, а полските летци се превръщат в истинска легенда.

Във време, когато всеки ден може да е последен, те не се колебаят да изпълняват рисковани въздушни операции. Филмът разказва не само за ефектните акции, в които участват полските пилоти по време на Битката за Англия, но и за техния личен живот.