Удостоиха двама почетни и един заслужил гражданин на Дряново
Удостоиха двама почетни и един заслужил гражданин на Дряново / Дарик Габрово

 

Доц. д-р Николай Димков стана носител на званието „Почетен гражданин на Дряново", съобщават от Общинската администрация. Доц. Димков е роден през септември 1937 година в с.Гостилица. От юношеските си години, той се отдава на любовта си към словото, поезията и хумора. Професионалният му път започва с учителство в родното му село и Дряново, по-късно става секретар на читалище «Развитие» и редактор на в. «Ждановек». От 1972 г. е асистент по възрожденска литература в Шуменския университет, преподавал е пред студенти в Белградския университет, в Полша и Украйна.

Основател и главен редактор е на списание «Любословие». Четирикратен носител на наградата за литература «Шумен» и Националната награда за цялостно творчество «Рачо Стоянов». Автор е на над 300 книги, монографии, учебници, учебни помагала, статии, отзиви, рецензии и др., като не малко от тях са свързани с дряновци и дряновския край. Понастоящем е директор на издателство «Дорби Войников» към едноименното читалище в Шумен.

Със званието Почетен гражданин на Дряново посмъртно беше удостоен Стефан Русчев, роден през август 1921 година в с. Каломен. От 13-годишен той започва да работи в строителството, а през 1952 година поема управлението на Строителната организация в Дряново. Той полага началото на новото строителство в града. От 1963 г. поема и управлението на града, като първи секретар на ГК на БКП. Така под неговото ръководство или съдействие са построени 105 обекта. За труда си той е награждаван с шест златни ордена. Строителят на новия облик на Дряново умира през март 2002 г.

Заслужил гражданин на Дряново стана Пенчо Маймарев, роден през февруари 1939 година в Дряново. През 1957 година завършва Строителния техникум във Велико Търново в специалността строителство. Професионалната му кариера започва във Вагонен завод, като главен конструктор. През март 1962 година започва работа в „Стройгрупа" в Дряново, с първа задача изграждане на ПП „Успех", последвано от хотел-ресторант „Момини скали", почивните станции на ПП „Успех", Енергоснабдяване и МСТ, водоснабдяването на с. Геша и с. Караиванца.

През 1964 година поема ремонта на инструменталния завод и допълнителното му водоснабдяване, жилищни блокове и др. През 1969 година му възлагат изпълнението на проекта за изграждане на музей на Колю Фичето, по повод 170 години от рождението на именития дряновски архитект и строител. През 1974 година е назначен за групов технически ръководител на „Стройгрупа"  в Дряново и ръководи новото строителство на Инструментален завод, жилищни блокове, болница с нервно и хирургично отделения, комплекс „Априлци" и др.