/ Община Севлиево
Организаторите са предвидили богата програма за гостите от побратимения град
Историческият музей в Севлиево е домакин на група чешки ученици от побратимения град Валашке Мезиричи, а младежите са на посещение в града по програмата "Еразъм+".

Севлиево отбеляза 142 години от освобождението си

Те са от училището по стъкларство във Валашке Мезиричи, а визитата им е специално организирана, за да могат да се запознаят с работата на музейните уредници и пътя на експонатите до музейната витрина.
 
Програмата им в Сивлиево включва беседи за основните музейни обекти, предоставяне на информация за постоянните експозиции с най-ценните артефакти, недвижимите културни ценности на града и околностите.

80 години от голямото наводнение в Севлиево (АРХИВНИ СНИМКИ)

Предвидени са и няколко посещения на средновековният град и крепост “Хоталич”, на която и в момента текат археологически разкопки. По време на престоя си учениците ще имат възможност да рисуват забележителностите, които ги впечатлят най-силно.

Творбите им ще бъдат представени в изложба в края на престоя им, а след това произведенията ще останат във фонда на музея. В първия ден от посещението си чешките ученици се запознаха с постоянните експозиции в Хаджистояновото училище и разгледаха еднографския комплекс Дандолови къщи.