Осинови паметник
Осинови паметник / Осинови паметник

Ученици от училищата от област Габрово и тази година се включиха в инициативата „Осинови паметник”, която е съпътстваща Националното честване Шипченската епопея. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВАТА НА ШИПКА  

Организира се от Областна администрация - Габрово в партньорство с РУО – Габрово и е насочена към познаване и опазване на историческите старини, не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности.

Основната цел е непрекъсната грижа към всички исторически паметници с оглед съхранение на българската родова памет, обхващане паметниците от Руско-турската война 1877-1878 г. обогатяване познанието за историческите събития в съответния регион, личностите и историческия им принос за България; засилване интереса на учениците към културното наследство.

Шипка е нашата национална епопея

Осинови паметник
Областен управител Габрово

В навечерието  на тържествата през август учениците проучваха   историческите събития около Руско - турската освободителна война и героичните Шипченски боеве, почистваха  и озеленяваха  районите около паметниците и засвидетелстваха своята почит. В рамките на инициативата участниците в нея посетиха и проведоха открити уроци в Регионален държавен архив – Габрово, както и  Регионалнен исторически музей – Габрово.  Проведени са училищни конкурси за есета, рисунки и презентации посветени на 141 годишнина от Шипченската епопея и други значими събития от Руско-турската война 1877-1878 г.