Тревненец с условна присъда и конфискация на част от имуществото за укриване на данъци
Тревненец с условна присъда и конфискация на част от имуществото за укриване на данъци / Дарик Габрово, архив

Габровски окръжен съд осъди Р.Е. от Трявна на лишаване от свобода - условно, както и конфискация на имущество за укриване на данъчни задължения в особено големи размери.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че през периода април - октомври 2008 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на пълномощник, представляващ „Рики" ЕООД с. Скалско, обл. Габрово, укрил данъци в особено големи размери - общо 592 239,05 лв.

От събраните по делото доказателства става ясно, че Р.Е. излъгал  в месечни справки-декларации подадени пред ТД на НАП - офис Габрово, като при водене на счетоводстото използвал фактури, отразяващи неосъществени покупки на стоки и услуги от различни фирми в страната. С това подсъдимият обективирал фиктивни сделки за приспадане на неследващ се данъчен кредит. Р.Е. избегнал установяване и плащане на данъчни задължения и като не декларирал осъществени сделки по вътреобщностни придобивания с 5 гръцки фирми от гр. Солун.

 

За извършеното престъпление и на мъжът бе осъден на 2 години и 10 месеца лишаване от свобода, като изпълнението на наказанието бе отложено с изпитателен срок от 4 години.

Съдът наложи на подсъдимия и  конфискация на част от имуществото му, представляващо три недвижими имота в Габрово и Трявна. Последното наказание бе наложено, въпреки, че съгласно чл.55, ал.3 от НК съдът може да не наложи конфискация, която е кумулативно предвидена в чл.255 ал.3 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.