Шесто издание на Фестивала Празник на духовната музика
Шесто издание на Фестивала Празник на духовната музика / netinfo

Шестото издание на Фестивала „Празник на духовната музика” ще се проведе на 13 и 14 октомври в Габрово. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и Народно читалище „Габрово”. Първият концерт „Православни песнопения” е в Храм ”Света Троица”, а „Тебе поем, господи!„ с участието на Габровския камерен оркестър е в художествената галерия „Христо Цокев”.

Фестивалът и съпътстващите го мероприятия - Теоретичната конференция „Приликите в свещените книги на различните религии - залог за толерантност в годината на библията”, Националната среща на РЕКИЦ „Читалища” в България и изложбите на икони, осмислят Духовния ден на Габрово, посветен на Света Петка Българска - покровителка на града.

Участници са българските хорове - Младежки камерен хор ”ГАУДЕАМУС” - Пловдив, Сдружение ”Арсмузика” - Шумен, Смесен хор ”Свети Йоан Дамаскин” - Казанлък и камерна формация „Те Деум Адорамус” - София с участието на Габровски камерен оркестър. Тази година чуждестранните формации, които ще вземат участие в Габровския фестивал са хор ”Архангелски глас” от Чернигов, Украйна и непознатият камерен хор ”Възраждане” от побратимения град Мытищи, Русия.