Много добър напредък на Районен съд Габрово
Много добър напредък на Районен съд Габрово / Дарик Габрово, архив

Състав на Районен съд-Габрово с председател съдия Петракиева, осъди мъж от с. Жълтеш на шест години лишаване от свобода за опит за изнасилване и кражба.

Съдът призна подсъдимия С.Н. за виновен в това, че на 8 ноември 2016 г. в с. Жълтеш, общ. Габрово, направил опит да се съвкупи с възрастна жена.

Той я принудил към това със сила и заплашване – нанесъл й множество удари в лицето и я заплашил с нож.

Подсъдимият бе признат за виновен и в това, че на горепосочените дата и място, при условията на опасен рецидив, чрез премахване на метална пръчка на прозорец проникнал в жилището на същата пострадала и отнел от владението й сумата от 190 лева.

За опита за изнасилване съдът определи на подсъдимия наказание от 9 години лишаване от свобода, а за извършената кражба – 5 години лишаване от свобода. С оглед проведеното по делото съкратено съдебно следствие - по реда на Глава двадесет и седма от НПК, съдът бе длъжен да редуцира всяко от така определените наказания с по 1/3, съответно до 6 години лишаване от свобода за първото престъпление и 3 години и 4 месеца лишаване от свобода – за второто.
Определено бе общо наказание в размер на 6 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при строг режим. Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд-Габрово в 15-дневен срок.