Състав на Окръжен съд Габрово заседава по делото за смъртта на Десислава Манолова и бебето й
Състав на Окръжен съд Габрово заседава по делото за смъртта на Десислава Манолова и бебето й / DarikNews.bg, архив

Днес преди обед заседава състав на Окръжен съд Габрово по делото за смъртта на Десислава Манолова и бебето й. Обвиняеми са двама лекари, единият от които завеждащ „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ "Д-р Тота Венкова".

Те са обвинени в извършване на престъпление по "чл.123 ал.3 пр.ІІ във вр. с ал.1 от НК – причинена смърт на две лица, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност".

Повдигнатото на двамата подсъдими обвинение е за това, че през периода 18 септември – 4 октомври 2013 г., в Габрово и в Плевен, Д.А. като началник (завеждащ) и дежурен лекар в „Акушеро-гинекологично отделение” в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” и подсъдимата С.К. като дежурен лекар в същото отделение, нарушили разпоредби на:

Закона за лечебните заведения, Наредба № 32 от 2008 г. за Утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, Правила за добра медицинска практика 2005 година, Правилник за устройството, дейността и вътрешния ред в МБАЛ „Д-р Т. Венкова” Габрово, Правилник за устройство, дейността и вътрешния ред в АГ отделение и Закона за здравето, а подсъдимата С.К. - и Длъжностната характеристика на лекар акушер-гинеколог в АГО.

Според обвинението всички пропуски и нарушения са довели до причиняване на смъртта на новородено бебе на 26 септември 2013 г. в неонатологичното отделение на МБАЛ – Габрово и до смъртта на майката на детето на 4 октомври 2013 г. в УБАЛ в Плевен.