Прокуратурата в Габрово предаде на съд трима, шофирали  след употреба на алкохол
Прокуратурата в Габрово предаде на съд трима, шофирали след употреба на алкохол / DarikNews.bg, архив

Община Габрово информира всички абонати на „Топлофикация - Габрово“ ЕАД, че днес - 17.02.2017 г., в Окръжен съд – Габрово, заведе съдебен иск срещу дружеството за системно неизпълнение на законово вменени и договорни задължения към неговите абонати и е образувано търговско дело № 14/2017 г.

Чрез иска срещу топлофикационното дружество се цели:

- Да се установи от съда, със сила на присъдено нещо, че през периода от 01.11.2016 г. до настоящия момент дружеството не изпълнява своите задължения и не доставя качествена услуга на своите потребители;

- „Топлофикация – Габрово“ ЕАД да бъде осъдена да предриеме действия по реално обезщетяване на своите абонати;

- Дружеството да бъде осъдено да предприеме действия по привеждане на топлопреносната мрежа в съответствие с изискванията на Закона за енергетиката и подзаконовите нормативни актове по неговото приложение;

- „Топлофикация – Габрово“ ЕАД, да признае на всички свои абонати правото да ползват 5 % компенсация, независимо от момента на плащане на фактурата и предходните задължения.

Необходимостта от формулирането на исканията към съда по този начин се налага с оглед на факта, че с колективен иск се бранят само колективни права и задължения.

С първото искане към съда се цели, влязлото в сила решение да даде възможност на потърпевшите да търсят своите права, като докаже виновното некачествено изпълнение на законови и договорни задължения, довели до вреди/щети на абонатите. Отделните абонати ще следва да докажат единствено размера на претърпените щети.

С оглед преодоляването от необходимостта от водене на отделни искове от всички абонати, е отправено второто искане към съда - да задължи дружеството да предприеме действия по реално компенсиране на своите абонати. По този начин, при положителен изход от делото, „Топлофикация – Габрово“ ЕАД, ще бъде задължена да предложи на своите абонати методика/метод за обезщетяване и служебно да го приложи, като например приспада суми от сметките, сторнира фактура или други методи за компенсиране, което би ползвало пряко засегнатите абонати на дружеството.

Третото искане към съда е направено с цел задължаване на дружеството да предприеме действия за недопускане през следващия сезон на подобна ситуация, като по този начин се защитава пряко колективния интерес, както на самите абонати на дружеството, така и на всички граждани на територията на град Габрово, засегнати косвено от липсата на топлоподаване.

Независимо от хода и изхода на делото, обръщаме внимание, че всеки гражданин, който счита, че е увреден в по-голяма степен и/или смята да предприеме самостоятелни действия срещу дружеството, може да направи това.

Важно е да знаете, че с колективния иск не можем да защитим конкретно стойността на претърпените от всяко лице вреди, тъй като не могат да се докажат по размер, поради необхватния брой на пострадалите – над 4000 абонати.

Предстои заведеният иск да бъде разгледан в закрито заседание на съда и да се вземе решение дали ще бъде допуснат до разглеждане. В случай, че бъде допуснат до разглеждане, със свое определение, съдът ще посочи начина за разгласяване на иска, за да могат желаещите да се присъединят към него, както и срок, в който това трябва да се случи.

Община Габрово своевременно ще Ви информира за хода на делото и действията, които гражданите могат да предприемат, за да се присъединят към него.