Топлофикация Габрово
Топлофикация Габрово / GabrovoNews.bg
„Клиентите на „Топлофикация-Габрово”, засегнати от аварията на основен топлоизточник ще бъдат обезщетени. За дните, в които не е доставена топлинна енергия няма да се начисляват дължими суми. Фактурите за февруари ще бъдат коригирани, като в тях ще се вземат предвид дните без парно".

Това обявиха от „Топлофикация-Габрово". Решението бе оповестено след бурен протест, който се проведе днес по обед пред сградата на дружеството. 

„В момента се разработва методика за изчисление на обезщетенията, съобразена с Общите условия на дружеството", се казва още в разпространената информация.

Стотици габровци, настоящи и бивши абонати на местната Топлофикация, се събраха днес по обед пред сградата на дружеството, за да изразят недоволството си от лошата услуга и високите сметки. През този отоплителен сезон авариите, които водят до спиране на топлоподаването са често явление, а клиентите твърдят, че дори когато парното работи температурите в жилищата им остават ниски.

Община Габрово, която е сред най-големите абонати на дружеството заведе дело в съда, към този иск могат да се присъединят всички потърпевши. През следващите дни Общината ще разгърне широка кампания, за да информира хората как може да стане това.   

Тотка Шумкова е пенсионер, абонат на „Топлофикация", тя редовно си плаща сметките за парно. Принудена е да се отоплява и с ток, за да не стои на студено.

„Дойдох, защото цялата зима нямаме нормално топлоподаване. Съвсем слабо. Но парите си ги вземат".

 
Стефан Пешев е първи и единствен досега отговорник на Абонатна станция. Той потвърждава думите на Тотка за ниските температури.

„35 години въртя Абонатната станция. Никога не сме имали лоша като тази година като тази. От 10 дена и двата телефона дават свободно и никой не ги вдига".  
 
Донка Колева живее в кв. Русевци на улица „Селимица”. Тя иска да бъде компенсирана за дните, в които от „Топлофикация" не са подавали топлина.

„По новогодишните празници без топло остана целия град. Общо за януари се събират едни 18 дена, за които ние не получаваме никаква компенсация. На някои компенсацията е 4-5 лева".

В жилищния блок, където Фидан Килифарев живее радиаторите са студени, дори когато се подава топлинна енергия.

„От 6 февруари до днес парно няма. На 11-ти го пуснаха в 04:14 часа и го спряха в 20:00 часа. Но парно нямаше, само да влезе вода".
 
Единствената, която успя да се срещне с представител на ръководството на Топлофикация бе кмета на Габрово Таня Христова. Резултатът от този разговор не е удовлетворителен.

„Разочарована съм от отношението и реакцията на г-н Ангелов. Считам, че е необяснима защо той не намери сили да излезе и обясни на хората какво се случва с Топлофикация. На мен също не ми обясни. Каза, че в момента работят три котела, но аз имам съмнение, че това са разрешените. Фактът, че не ни допускат, че не ни дават информация, означава, че има доста неща, на които сами да си търсим обяснение или да гадаем".