Таня Христова
Таня Христова / DarikNews.bg
Дружеството държи на студено клиентите си, замърсява въздуха и гори костилки
4409 абонати, от които 113 стопански, а останалите битови са подложени на системен тормоз през този отоплителен сезон от Топлофикация-Габрово. Въпреки уверенията на представители на дружеството, че имат готовност за посрещнат зимата и не се предвиждат инвестиции в инфраструктура, спирането на топлоподаването е често явление – заради проблем с горивата или заради аварии. 2321 деца и ученици от градини и училища, персонала им и родителите са сред потърпевшите.

Тези факти бяха обобщени на спешно свикан брифинг на кмета на Община Габрово Таня Христова, която призова габровци утре, 17 февруари, в 12:00 часа, да се съберат пред административната сграда на Топлофикация, за да потърсят правото си да бъдат информирани. Тъй като плащат сметки, а стоят на студено. Администрацията на Таня Христова и самата тя ще бъдат част от този протест.

„За да изразим гражданското си недоволство и позиция, която считам, че трябва да бъде уважена от гледна точка на демократичното ни право да получаваме информация, а не единствено и само сметки, в които ни казват, че имаме право на 5% отстъпка. Това, което през този сезон изтърпяхме, категорично не може да се преравни на 5% компенсация.

Настояваме да знаем кой стои зад системния тормоз над гражданите. Анализът на информацията, която се получава от регистрите показва, че Топлофикация-Габрово е собственост на фирма, регистрирана на Кипърските острови. Фактически лицата, които по фирменото досие би трябвало да носят отговорност са: Калин Ангелов, Христо Сосеров и Любомир Жупунов”.

Материалите, които от дружеството изгарят, за да произведат топлинна и електрическа енергия водят до замърсяване на въздуха. Влошени са показателите на съдържание на фини прахови частици, стана ясно от думите на Христова. Директорът на болницата д-р Савчева води статистика за заболявания, свързани с този проблеми.  

Бившият депутат от ГЕРБ Цветомир Михов заяви, че основната цел на дружеството е да печели пари от продажбата на електроенергия на преференциални цени и очевидно не се интересува от клиентите си, които са на парно.
 

Цветомир Михов
DarikNews.bg


„Те произвеждат електроенергия и я продават. Парата е остатъчен продукт, но тъй като костилките, които горят, може да ги видите с очите си, няма достатъчно КПД, което да произведе и електроенергия и пара. За тези хора, които сигурно не знаят Габрово къде е, шанс – никакъв. Аз лично ще се включа в протеста”.
 

Снежана Сидерова
DarikNews.bg


Директорът на училище „Райчо Каролев” в Габрово Снежана Сидерова също ще излезе на протест. Последната фактура, която е от Топлофикация, възлиза на 12 000 лева, а температурите в сградата не предполагат нормален учебен процес. Сидерова призова да се направи възможното за алтернативен начин на отопление. Тя подкрепи идеята на Община Габрово за газифициране на училището.