Първата снимка на Конашкия мост, митрата на Йосиф Соколски и ножът на Васил Левски показва РИМ - Габрово
Първата снимка на Конашкия мост, митрата на Йосиф Соколски и ножът на Васил Левски показва РИМ - Габрово / Регионален исторически музей - Габрово

Изложба и печатно издание, посветени на 155 години от обявяването на Габрово за град ще бъдат реализирани по програма Култура на Община Габрово по инициатива на Регионален исторически музей.

Част от ценностите, които ще станат достъпни за широката публика:

Първото печатно издание, знамето на първата фабрика (на Калпазанов от 1882 година), митрата на Йосиф Соколски, ножчето на Васил Левски, портрет на Пенчо Семов.

От Регионалния исторически музей са успели да издерят първата снимка на Конашкия мост, правена от френски пътешественик. Копие от нея е дадено на музея от френския собственик.

Държавният архив и Регионална библиотека "Априлов - Палаузов" ще отворят хранилищата си, за да извадят от тях слабо познати материали от родната история.

Друг интересен факти, който ще бъде включен в изложбата и изданието:

Над 30 генерали са родом от Габрово преди 1944 година. След този период няма нито един.

Първата снимка на Конашкия мост, митрата на Йосиф Соколски и ножът на Васил Левски показва РИМ - Габрово
netinfo

Проект „155 години Габрово град” по Програма Култура спечели Регионален исторически музей – Габрово. Общата стойност на проекта е 23 461 лева, а съфинансирането от Община Габрово - 18 700 лв. Партньори по проекта са Регионална библиотека „Априлов -Палаузов”,  Държавен архив – Габрово и АЕК „Етър”.