Пускат движението по обходния път на Поповци, в изграждането му са инвестирани 3,2 млн. лв.
Пускат движението по обходния път на Поповци, в изграждането му са инвестирани 3,2 млн. лв. / АПИ

Движението по новия обходен  път на село Поповци от отсечката Севлиево - Габрово е пуснато. Участъкът се намира западно на гр. Габрово и южно на с. Поповци, като връзката със съществуващия път се осъществява при разклона за с. Гергини. Агенция „Пътна инфраструктура“ инвестира близо 3,2 млн. лв. в изграждането на обекта. Проектът е по програмата „Ново строителство“ и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет.

Пътят  е един от важните проекти в  Габровска област. Той свързва  път I-4 София –Варна с път I-5 Русе – Велико Търново – Габрово – Стара Загора и се използва от тежкотоварните камиони за връзка между северозападната и централната част на страната с Южна България чрез прохода Шипка. Досега целият транзитен трафик преминаваше през центъра на Поповци. С изграждането на обходния път движението се изнася извън селото, с което се подобряват условията за живот и ще намалее замърсяването на въздуха.

Дължината на пътния участък  е 1,92 км. Връзката на новата отсечка със съществуващия път става непосредствено преди пътен възел „Поповци“ с направление Шипка. За подобряване безопасността на движението съществуващият мост на пътя Поповци - Гергини е уширен. На целия обект е поставена хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, монтирани са стоманени предпазни огради.

Обходният път на Поповци  се строи повече от десет години. През годините обектът е стартиран, а в последствие стоителните дейности са преустановявани. Тази година в края на месец май бе подновено изпълнението на проекта.

Строително-монтажните работи са изпълнени от Консорциум „ПС-АМ”, в който участват „Пътстрой Габрово“ АД и „Автомагистрали „Черно море“ АД. Строителният надзор е осъществен от „Пловдивинвест” АД.