Снимка:
Снимка: / Прожекция на документалния филм Горя в Музея на хумора и сатирата
На 21 юни (петък) от 17:00 ч. ще се проведе втората филмова прожекция от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале. В залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата публиката ще се наслади на испанския документален филм Горя на режисьора Андреу Сигнес.

Какво е общото между двете най-важни ефимерни събития в света и какво е различното между тях?

Празникът Лас Фаяс във Валенсия с над 100 години традиция е запазил и развил корените си с времето. Повечето участници работят през цялата година, за да изкарат изкуството и сатирата на улицата само за кратко и да изгорят творенията си веднага след това. Лас Фаяс е ежегоден ритуал на обновление, изпълняван по време на пролетното равноденствие.

Зрители гледат „Свекърва“ като истински професионалисти от театралните среди

В края на лятото на 10 000 км оттам, насред пустинята, погледите привлича Блeк Рок Сити – вторият по големина град в щата Невада с население 80 000 души, който след седмица се стопява. Там намира място емблематичното еклектично арт събитие – Горящият човек – със стриктни принципи, установени от общността. Произведенията на изкуството, създадени за Горящия човек, също са създадени, за да бъдат запалени. Филмът е пътешествие, огнена връзка между две култури и приключението на живота за двама валенсиански художници – Мигел Араис и Давид Морено, които със своите принципи и тревоги ще създадат мостове между двете събития. На заден план се чува един вътрешен глас – този на Кримсън Роуз, съоснователка на проекта Горящият човек, която ни говори за преходността на живота и смисъла на огъня, а на хоризонта е възраждането – от пепелта ще се роди едно ново произведение на изкуството.

Филмът е носител на редица фестивални награди:

Най-добър документален филм– Montreal International Wreath Awards Film Festival, Канада 2018.

Най-добър чуждестранен документален филм за изкуство и култура – Art&Tur международен кинофестивал за туризъм, Порто, Португалия, 2018.

Скандинавски международен филмов фестивал, Хелзинки, Финландия, 2018.

ДОКС Валенсия, Испания, 2018.