Промяна в датите за лекарствата по линия на НЗОК
Промяна в датите за лекарствата по линия на НЗОК / netinfo

Всички лица, които трябва да получат рецепти за лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса, през празничните дни, могат да посетят личния си лекар на 21 и 22 декември или на 27,28,29 декември, съобщават от районната здравноосигурителна каса. Оттам уточняват, че хората, които имат рецепти с дати от 23 до 26 декември могат да получат лекарството си предварително на 21 или 22 декември.

Същият принцип важи и за почивните дни 30-ти декември до 2-ри януари. Гражданите с рецепти за медикаменти по линия на здравната каса за тези дати, могат да получат лекарствата си предварително на 27, 28 -29 декември или на първия работен ден след празниците – 3-ти януари.

От здравната каса съветват инсулинозависимите диабетици, чиито дати за получаване на инсулина са за втората половина на месец декември, да се обърнат за изписване на рецепта към семейния лекар или лекар-специалист до 22 декември /петък/, за да могат да го получат предварително.

 Това изключение се допуска предвид Коледните празници. Целта е да се избегне евентуално напрежение и притеснение за диабетно болните граждани при получаване на инсулина в празничните дни.

Същото важи и за Новогодишните празници, когато инсулинозависимите диабетици следва да вземат рецептата си за месечната доза в работните дни между Коледа и Нова година / 27, 28 и 29-ти декември/, както и да получат инсулина на тези дати / за тези, чиито дати за получаване на инсулина са от 30-ти декември до 2 януари/.