Проект за 55 млн. лева реализира НП Централен Балкан
Проект за 55 млн. лева реализира НП Централен Балкан / netinfo

Дирекцията на НП "Централен Балкан" стартира проект за 55 092 000 лв. по ОП"Околна среда". Това е разработката с най-голяма стойност, финансирана по приоритетна ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие". Наименованието на проекта е „Централен Балкан - парк за всички". Подробностите бяха разяснени днес пред журналисти от Антон Станчев - директор на Парковата дирекция и Генчо Илиев - ръководител на eкипа за управление.

Чрез проекта Дирекцията цели финансово да обезпечи важни за опазването на биоразнообразието дейности, свързани с видове и местообитания. На видово ниво, предмет на разработката е възстановяване на глухаря и разселване на ловни соколи, мерки за стабилизиране на популациите на едрите бозайници - с подобряване на хранителната база и на балканската пъстърва - с разселване в горните течения на реките.

Сериозно внимание е отделено на природните местообитания. Дейностите за възстановяването, опазването и поддържането им обхващат близо  22 400 дка. Сред целевите местообитания са гори от бяла и черна мура, борови гори с ендемични подвидове от черен бор, смърчови гори в планинския до алпийския пояс, букови гори върху варовик, влажни и високопланински букови гори.

Проектът предвижда създаване на три посетителски интерпретативни центъра, обновяване на около 140 км лятна лентова туристическа маркировка и монтиране на 200 нови жалона по зимната маркировка, обезопасяване на маршрути с въжено-стоманени и дървени парапети, паркова мебел за кътове за почивка, биваци, погледни места, зелени класни стаи, направа на заслони, беседки и чешми. 

В рамките на проекта ще бъдат разработени планове за управление на резерватите „Чамджа" и „Еленова гора", инвентаризация на горите,  възстановителни дейности (пилотен проект), изпълнение на технически проект за възстановяване на природни местообитания,  засегнати от ерозия. Предвижда се  изграждане на местни офиси, реконструкция на пътища за управленски нужди и създаването на ведомствена комуникационна система с възможност за наблюдение и охрана; развитието на охранителната инфраструктура, мобилни охранителни пунктове, ограждания, мантинели и бариери.

Продължителността на проекта е 33 месеца и трябва да приключи през март 2015 г.

НП "Централен Балкан" обхваща 72 000 хектара и е разположен на територията на 5 области.