Проект в подкрепа на възрастните хора стартира БЧК Габрово
Проект в подкрепа на възрастните хора стартира БЧК Габрово / Дарик Габрово

Местната структура на БЧК се включва в реализацията на проект "Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права", съобщи днес на пресконференция Данче Пенчева - секретар на областната организация. Разработката се финансира от Швейцарския червен кръст.  Габрово е 12-тият регион, стартиращ работа по проекта, който вече 10 години се реализира от червенокръстците в отделни части на страната.

Продължителността е 4 години, а мотото - "Аз мога да бъда полезен, аз мога да бъда в крак с времето".  Основните "виновници" за проекта са членовете на основаният преди около година и половина в Габрово Дамски клуб, като вероятно броят на участниците в разработката да бъде около 25 души. Точно толкова са преминали вече и първото обучение. Идеята е да се създадат групи за помощ, взаимопомощ и лобиране. Основната цел е подобряване на възможностите за социализация на хората от третата възраст и създаване на условия за реинтеграцията им в обществото.

Предвижда се участниците в проекта да подберат на териториален принцип самотноживеещи възрастни хора, със затруднения при придвижването, с психологически проблеми или живеещи в изолация и да им оказват нужната подкрепа. Друга  цел на проекта е да се изградят умения в хората от третата възраст за активно включване в обществения живот. Според Данче Пенчева, хората имат доверие на доброволците от БЧК и няма да има проблем с влизането в домовете. Съществува идея младежите от БЧК също да бъдат приобщени към проекта и да обучат възрастните хора за работа с компютър.