Снимка:
Снимка: / Актрисата
Успешното партньорство между Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Народен театър „Иван Вазов“ продължава с представянето на най-нашумелите спектакли от сцената на Народния театър. Само месец след софийската си премиера, постановката „Актрисата“ ще бъде представена пред публиката в Габрово. Събитието ще се състои на 22 юли, от 19.00 часа на сцената на Дома на културата. Промяна има единствено в обявената предварително дата 14 юли, поради метеорологичните условия в градовете, където спектакълът се играе на открито.
 
Участват част от най-обичаните звезди на Народния театър, познати също от големия екран и телевизията: Стефан Данаилов, Аня Пенчева, Иван Панев, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев и Павел Иванов.
 
Постановката е на Стефан Данаилов, а режисурата е на Росица Обрешкова. Драматург на спектакъла е познатата на габровската публика Мирела Иванова – селекционер на тазгодишния Международен фестивал на комедийния спектакъл, който по традиция се организира от Габровския театър. Музиката е на една от най-значимите легенди на българския рок – Иван Лечев. Пиесата на Питър Куилтър е преведена от Татяна Иванова, а фотограф на спектакъла е Божидар Марков.
 
Сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова, която запалените театрални фенове познават с работата ѝ в Народния театър, за спектакли на Александър Морфов и Михаил Петров, чийто последен хит „Един безумен ден“ габровци видяха през май 2019 г. на Международния фестивал на комедийния спектакъл.
 
Елена Иванова е правила сценографията и костюмите за много постановки на ДТ „Рачо Стоянов“. Двамата с Михаил Петров поставят „Човекът, който прави дъжд“ със специалното участие на Юрий Ангелов, както и „Престъпление на сърцето“. Тя е работила с режисьора Невена Митева за нейните постановки „Лемминг“, 2000 г., „Вчерашни целувки“, 2001 г., „Перикъл“, 2004 г., „Двамата веронци“, 2008 г. и „Шибил“, 2018 г. С режисьора Петринел Гочев реализират „Майстори“, 2005 г., а с гост-режисьра Римантас Терасас - „Скъперникът“, 2004 г. Габровският театър е носител на награда „Икар“ за сценография и техническо осъществяване за спектакъла „Перикъл“ на Невена Митева. За постановката „Майстори“ на Петринел Гочев, ДТ „Рачо Стоянов“ е номиниран за наградите „Икар“ за „сценография и техническо осъществяване“ и „Аскеер“ в категориите „сценография“ и „оригинална музика“.
 
Комедията „Актрисата“ ще ви потопи в живота и професията на актьора, в обратите и забавните ситуации, породени от решението на актрисата Лидия Мартин, в  чиято „кожа“ влиза Аня Пенчева, да приключи кариерата си. Като на своеобразен парад покрай актрисата „дефилират“ нейният по-млад бивш съпруг Пол (Кирил Ефремов) и настоящият й застаряващ годеник Чарлз (Стефан Данаилов), синът й Даниел (Павел Иванов), агентът й Бари (Ненчо Илчев) и режисьорът Роджър (Иван Панев). Те влизат и излизат от отрупаната с цветя и поздравления гримьорна, влизат и излизат от събитията, които Лилия Мартин предизвиква във вълнението си. Кой от всичките замесени в живота ѝ мъже има власт над нея или тя властва над всички тях? Каква е цената на славата и на любовта, ако я има? Отговорите на тези въпроси ще намерите в комедията „Актрисата“ на режисьора Росица Обрешкова и големия Стефан Данаилов като постановчик.
 
Всички зрители, които са закупили билети за постановката с дата 14 юли, могат да я гледат на 22 юли без да ги презаверяват. Тези, които нямат възможност да присъстват на 22 юли, могат да си върнат билетите най-късно до 19.00 часа на 14 юли. След тази дата няма да се възстановяват суми за върнати билети. Информация и съдействие може да получите на касата на театъра и шатрата на театъра на ул. „Радецка“ (пред ГУМ).