/ creativecity.gabrovo.bg
Победителите в конкурса за графичен знак „Габрово - творчески град на занаятите и народните изкуства“ ще се срещнат с Таня Христова. Разговорът на кмета с Илиян Начев и Христо Христов е насрочен за 10:00 часа петък.

Вижте логото на „Габрово - град на занаятите и народните изкуства“

Мотивацията на журито да избере проект с автори Илиян Начев и Христо Христов 


Изображението синтезира удачно най-важните послания, които характеризират Габрово като център на занаяти и народни изкуства: гайтанът като традиционен орнамент и поминък, дал началото на промишленото развитие на града, спиралата – като препратка към развитие от миналото през съвременността към бъдещето и първите букви в името на града, на кирилица и латиница.

Туризмът, който развиват общините ще бъде акцент на 2019 година

Последната характеристика напомня декоративна бита буква в илюстриран средновековен ръкопис, пренесена техника и във възрожденските ни ръкописи и книги – разпознаваема връзка с просветните традиции на Габрово. Рисунъкът е изчистен и характерен, като дава възможност да бъде интерпретиран по много и различни начини в бъдеще.

Типографията е съобразена с основната графика на символа и намесата в някои от знаците я прави специфична и запомняща се. Проектът позволява различни цветови интерпретации, което го прави гъвкав при употреба.