Снимка:
Снимка: / Галерия Видима
„По дългия път” – изложба графика и живопис на художниците Петър Лазаров и Гергана Рахнева се открива в галерия „Видима” на  23 юли,  от 17:30 ч.

Дълъг път от изложби и събития извървяхме заедно със севлиевската публика от началото на годината и дойде време за последната за този творчески сезон изложба. Дълъг е пътя и на нашите гости. От далечен Китай, специално за любителите на изкуството в Севлиево, ще гостуват Петър Лазаров и Гергана Рахнева. Те са двама талантливи автори, които обединяват творческите си различия в хармонията на философския принцип на Ин-Ян. Дългия път не е задължително труден и изморителен, напротив, може да бъде осеян с приключения и радостни мигове! По пътя, търсещото око на художника, ще открие красотата и в най-монотонния пейзаж и в най-скучното чакане… А, когато говорим за пътя на коприната, за величествения и необятен Китай, можем само да затаим дъх.

Петър Лазаров е роден в Пловдив, през 1958 г. Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, катедра „Графика“. От 1990 г. Лазаров живее в Холандия. Почти непознат в родината си, той е един от малкото живи художници, чиито творби са изложени в Райксмузеум в Амстердам, наред със световно известни творци като Дюрер, Ешер, Рембранд и други класици.  В последните години живее и преподава графични изкуства в Китай.
 
Гергана Рахнева е родена в Русе през 1982 г. Завършва църковни изкуства във Велико Търново. В момента живее и рисува в Китай, заедно с Петър Лазаров и техния син Виктор. Основно работи в сферата на приложните изкуства, експериментира и с маслена живопис, като по нестандартен начин използва похватите на иконописта. Има множество участия в общи изложби и няколко самостоятелни изяви.

Изложбата в галерия Видима ще покаже два напълно различни жанра в изобразителното изкуство – графика и живопис. Графиките, дело на Петър Лазаров, умело балансирани от платната на Гергана Рахнева ще ни понесат на крилата на едно вълшебно пътешествие отвъд хиляди реки и планини, където и днес, неразгаданите тайни на древен Китай, омагьосват и вдъхновяват всеки, който носи твореца в себе си.

За изготвянето на своите графични изображения Петър Лазаров използва основно техниката на дървогравюрата, чийто произход се корени в класическите китайски изкуства и занаяти. От своя страна платната на Гергана Рахнева отразяват културната действителност в днешен Китай, тя използва различни техники и похвати в един експериментален подход, за да улови културните особености на тази необятна страна по един съвременен и модерен начин.