Пет са сключените договори за саниране на сгради в Габрово
Пет са сключените договори за саниране на сгради в Габрово / Община Габрово

Над 80 домоуправители и представители на сгради, допустими за саниране участваха във втората разяснителна среща в Габрово, посветена на Националната програма.

По време на дискусията ръководството на Община Габрово, на Областната администрация, и експерти от двете институции отговаряха на въпроси и предложиха решения на конкретни казуси, поставени от гражданите.

В преобладаващата си част затрудненията, споделени от живеещите в допустимите сгради са свързани с нежелание за участие в програмата или отсъствие на отделни собственици.

По време на дискусията бяха зададени и въпроси относно стопроцентното участие на собствениците, отговорностите на сдруженията, конструктивното обследване и изпълнението на работните проекти, наличието на търговски обекти в сградите и др.

Участниците в срещата получиха уверението, че ще се финансира икономически най-ефективният пакет от енергоспестяващи мерки за всяка отделна сградата, както и, че в основата на Програмата е гражданският контрол - представители на сдруженията на собствениците ще могат да бъдат наблюдатели при избора на изпълнители и приемането на извършената работа.

Пет са сключените до момента договори за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност в Габрово за сградите на улиците Найден Геров бл.5, Спортна 3, Св. Св. Кирил и Методий 9, Прохлада 7 и на бул. Могильов 83-87. В процес на регистрация са още два договора.

До момента в Габрово са регистрирани 24 сдружения на собствениците и 11 заявления за интерес и финансова помощ.

В сградите, с общински жилища, в които все още не са организирани общи събрания за учредяване на сдружения, Община Габрово ще инициира такива, като ще участва в тях с компетентни представители.