Незаконна банкова дейност
Незаконна банкова дейност / DarikNews.bg
Състав на Окръжен съд-Габрово осъди мъж на 5 години лишаване от свобода и 5 000 лева глоба за незаконна банкова дейност.
 
Съдът призна Д.Д. за виновен в това, че в периода от март 2008 г. до декември 2009 г., в Габрово, без съответно разрешение, извършвал банкови сделки, за които се изисква такова разрешение.
 

Пет години лихвар раздавал "свежи пари" на клиенти без да има разрешително за това


Той предоставил кредити в български лева с главница общо в размер на 17 700 лв. на три лица, срещу задължение на същите да му върнат заемите ведно с договорената лихва върху тях и с описаната дейност получил значителни неправомерни доходи в размер на 12 100 лева.

За извършеното престъпление е осъден на 5 години лишаване от свобода и глоба в размер на 5 000 лева. Подсъдимият е осъден да заплати в полза на държавата и сумата от 12 100 лв., придобита чрез престъплението.
 

Лихвар се споразумя за условна присъда, ще се раздели и с 1/2 лек автомобил


С оглед събраните по делото доказателства съдът оправда Д.Д. по първоначално повдигнатото му обвинение за предоставен заем срещу лихва на още едно лице, както и да е получил значителни неправомерни доходи в размер над 12 100 лв. до сумата от 52 520,07 лв.
 
Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок от днес.