Пет години лихвар раздавал свежи пари на клиенти без да има разрешително за това
Пет години лихвар раздавал свежи пари на клиенти без да има разрешително за това / Dariknews.bg, архив

Окръжна прокуратура - Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 64-годишен мъж, неправомерно давал парични кредити срещу лихва.

Обвинението срещу Антон К. е за това, че в периода август 2009 г. до края на 2014 г. в Габрово извършвал по занятие банкови сделки без разрешение, като дал на трима мъже парични кредити срещу лихва (на М. С. на два пъти общо 20 000 лв заем, за които получил лихва 10 450 лв, на К. Р. заем 3 000 лв, за които получил лихва 900 лв и на Т. Н. на два пъти общо 6 000 лв заем, за които получил лихва общо 540 лв).

Всички заеми са на обща стойност 29 000 лв., като с това причинил на заемополучателите значителни имуществени вреди и получил неправомерни доходи на обща стойност 11 890 лв.

Обвиняемият имал фирма за счетоводни услуги и разполагал със свободни парични средства. Решил да развива дейност по даване на кредити на граждани срещу съответна лихва. Улеснен бил да предлага пари в заем от това, че познавал финансовото състояние на клиентите си и нуждите им от свежи пари за развиване на дейност. Въпреки, че нямал съответно разрешение да извършва такива сделки, в периода от август 2009 г. до края на 2014 г. дал парични заеми и получил лихви за това.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд Габрово.